Friskt vatten

Vatten i sin renaste form har vare sig färg, lukt eller smak. Men olika ämnen i vattnets närhet och miljö kan påverka vattnet och försämra kvaliteten.

Kalk, järn, mangan eller lukt är vanliga orsaker till att ditt vatten inte alltid känns rent och fräscht. Ett vatten som innehåller oönskade substanser påverkar inte bara våra sinnen. I våra hushåll finns mycket som påverkas negativt av en sämre vattenkvalitet. Dessutom vill människokroppen ha friskt och rent vatten.

Tre typer av vatten

Vatten delas in i tre olika vattentyper beroende på kvalitet och användningsområde. Du väljer själv vilken kvalitetsnivå du önskar i din egen kran.

bevattning

Bevattningsvatten

Låg kvalitetsnivå. Vattnet går bra att använda till bevattning och liknande men bör inte användas i hushållet för tvätt, dusch eller matlagning. Undvik att använda vattnet till dryck.

hushall

Hushållsvatten

God kvalitetsnivå. Används i hushållet för exempelvis rengöring, tvätt, bad & dusch, disk eller dylikt.

dricksvatten

Dricksvatten

Högsta kvalitetsnivå. Friskt, rent vatten som används i matlagning och som dryck.

 

Behöver du vattenrening för egen brunn? 

Vi har flera olika vattenfilter till egen brunn. Som Sveriges största kedja inom vattenrening har vi bra koll på hur vi hjälper dig bäst. Vatten i egen brunn kan upplevas som grumligt eller brunt. Alla våra tjänster inom vattenrening av egen brunn har målet att nå ett friskare vatten för våra kunder på ett smidigt och riktigt sätt. Våra vattenreningsexperter hjälper dig med allt från gratis vattenanalys av egen brunn, till installation och service.

Vanliga frågor om friskt vatten

Hur vet man om vattnet är dåligt?

Att vattnet luktar, smakar eller är missfärgat är en indikation på att vattnet kan vara dåligt och inte är som det skall vara, men för att veta vad det verkligen innehåller måste man analysera det och då helst hos ett ackrediterat laboratorium.

Hur mycket vatten bör man dricka på ett dygn?

Normalt behöver vi cirka en och en halv till två liter per dygn, men vissa dygn behöver du upp till fyra liter för att du har jobbat i varm miljö, eller av andra orsaker.

Kan man vattna gräsmatta med saltvatten?

Det är inte lämpligt att vattna gräsmattan med saltvatten.